
A Gerhardt Vapodest® vízgőz desztilláló rendszer a szabványos Kjeldahl módszer szerinti nitrogéntartalom és fehérjetartalom meghatározás elengedhetetlen eszköze. Jellemzően élelmiszerek, takarmányok, víz- és talajminták, nitrogéntartalom és fehérjetartalom mérésre, valamint borászati vizsgálatokra alkalmazzák. A Gerhardt cég prémium Német gyártókén mindig is arra törekedett, hogy a mérési módszerekhez legjobban illeszkedő készülékeket fejlessze és gyártsa. A Vapodest® vízgőz desztilláló termékcsalád is ezt az irányvonalat követi, ahol a pontosságot, a megbízhatóságot és a reprodukálható mérési eredményeket tartották szem előtt. Számos, az egyszerű kezelhetőséget és biztonságos működtetést segítő funkcióval rendelkezik.

Flexibilitás:
A Vapodest® vízgőz desztilláló készülékcsalád az alkalmazások széles körét képes lefedni, akár önállóan használva az egyszerűbb desztillációs feleadatoktól kezdődően, egészen egy Kjeldahl rendszer részekén való alkalmazással, a teljesen automatizált protein mérésekig. Választhatjuk azt a vízgőz desztilláló berendezést, ami csak a desztillálás folyamatát végzi el számunkra, de akár azt is választhatjuk, ami minden szükséges vegyszert automatikusan adagol és a desztillációt követően a titrálást is elvégzi nekünk. Mindezeken felelül a készülék automata mintaváltóval is felszerelhető. A széles választékban rendelkezésre álló desztillálócsöveknek köszönhetően, minden mintatípusra tudunk megfelelő megoldást nyújtani, legyen az felhabzó, vagy nagy mennyiségű inhomogén anyag, esetleg csak kis mennyiségben rendelkezésre álló minta.
A gyártó több, mint 175 éves tapasztalatának köszönhetően hatalmas applikációs adatbázisból válogathatunk. GAFTA minősítésű laboratóriumában folyamatosan fejlesztik az új mérési módszereket, valós felhasználói minták alapján
Pontosság:
Kimagasló precizitás és ismételhetőség jellemzi a Vapodest® vízgőz desztilláló rendszereket. Speciális gőzbeállítási lehetőségeknek köszönhetően a visszanyerés mindig maximális. Az érzékeny minták számára külön „Soft Start” funkció is beállítható, ami különösen hasznos a felhabzó, vagy kristályos mintáknál. A tirtátorral szerelt vízgőz desztilláló készülékek, egy nagy pontosságú potenciometrikus tirátorral vannak ellátva. Ennek köszönhetően sokkal pontosabb eredményt kapunk, mint egy elavult, szín-átcsapásos módszeren alapuló berendezéssel. A potenciometrikus tirátor alkalmazásával kiküszöbölhető a reagensek előkészítéséből adódó hibák, hiszen mindig az aktuális kiindulási pH-ra titrálunk vissza.

Egyszerű kezelhetőség:
A készülék beépített 7” érintőképernyővel rendelkezik, de billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk rá. Számos, előre beprogramozott mérési módszerrel érkezik a Vapodest® vízgőz desztilláló készülék, azonban lehetőség van saját, egyéni mérési módszereket is beállítani és eltárolni. A rendszer az opcionális „ISOdoc creator” szoftver segítségével még a dokumentáció terhét is leveszi a vállunkról. A mérési paramétereket és adatokat ISO 9001 és ISO 17025 szerinti előírásoknak megfelelően rögzíti és biztosítja számunkra, ezért a szigorú GLP, GMP követelmények között is használható. Az átlátszó biztonsági ajtó mögött minden részegység jól áttekinthető, LED fénnyel megvilágított, hogy a folyamatok könnyen nyomon követhetőek legyenek.
Gerhardt szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően úgymint: javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb.
Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Vapodest® nitrogéntartalom és fehérjetartalom meghatározó vízgőzdesztilláló Kjeldahl rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja kicserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 1004995 VAP10s karbantartás kit
- 1004996 VAP20s karbantartás kit
- 1004997 VAP30s & VAP40s karbantartás kit
- 1004998 VAP45s & 50s/c régi verzió karbantartás kit
- 1006263 VAP50s/c új verzió karbantartás kit
- 1004999 VAP50 & 50carousel karbantartás kit
- 12-0524 VAPODEST® 200 karbantartás kit
- 12-0534 VAPODEST® 300 & 400 karbantartás kit
- 12-0549 VAPODEST® 450 karbantartás kit
- 12-0508 VAPODEST® 500 & 500C karbantartás kit
Tipikus alkalmazások nitrogéntartalom és fehérjetartalom mérésre:
- Takarmány fehérjetartalom meghatározás
- Bor illósavtartalom mérés
- Szeszes ital alkoholtartalom mérés
- Növényi részek nitrogéntartalom meghatározás
- Tejtermék fehérjetartalom meghatározás
- Víz minta nitrogéntartalom meghatározás
- Talaj minta nitrogéntartalom meghatározás
- Gabonafélék fehérjetartalom meghatározás
- Hús- és húskészítmény fehérjetartalom meghatározás
- Olaj- és kenőanyag nitrogéntartalom meghatározás
- Hal és halkészítmény fehérjetartalom meghatározás
- Víz minta ammóniumtartalom mérés
- Talajminta ammóniumtartalom mérés
- Fenol index meghatározás
- Nitráttartalom mérés
- Élelmiszer kéndioxidtartalom meghatározás
AOAC Official módszerek:
- 973.48, Nitrogen Total in Water, Kjeldahl Method, 1973.
- 979.09, Protein in Grain
- 991.21, Non-Protein Nitrogen in whole milk, Kjeldahl Method, 1994.
- 928.08, Nitrogen in Meat, Kjeldahl Method, 1974.
- 991.20, Nitrogen (Total) in Milk, Kjeldahl Methods, March 1996
- 978.04, Nitrogen in Plants
- 940.25, Nitrogen in Seafood 940.25
- 940.25, Total Nitrogen in Seafood (Összes nitrogén meghatározása tenger gyümölcseiben)
- 991.21, Nonprotein nitrogen in whole milk. Kjeldahl (Nem fehérje nitrogén a teljes tejben. Kjeldahl módszerrel)
- 928.08, Nitrogen in meat. Kjeldahl method (Nitrogén húsban. Kjeldahl módszer)
- 991.20, Nitrogen(Total) in Milk – Kjeldahl Methods (Nitrogén (Össznitrogén) tejben. Kjeldahl módszer)
Szabványok:
- ISO 8968-1:2014-02
- German official method for nitrogen determination in milk and dairy products
- VDLUFA Method Books
- MEBAK Bd. II, Methode Kjeldahl (EBC-Methode) für Stickstoffverbindungen in Würze und Bier
- Cooperative Wheat Research Group, Standard-Methods for wheat, flour and bread, determination of the protein in wheat and wheat products, ICC-Standard No. 105
- ISO 8968-1:2014-02 Milk and milk products — Determination of the nitrogen content — Part 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- IDF 20-1:2014 Milk and milk products – Determination of the nitrogen content – Partl 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- DIN EN ISO 20483 Cereals and pulses – determination of the nitrogen content and calculation of the crude protein content – Kjeldahl method, German version EN ISO 20483:2013
- Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung, Standard-Methoden für Getreide, Mehl und Brot, Bestimmung des Proteins in Getreide und Getreideprodukten,
- ICC-Standard Nr. 105
- GAFTA 4:1, CRUDE PROTEIN – Kjeldahl Method, 2014.
- Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, Bestimmung von gebundenem Stickstoff; Verfahren nach Reduktion mit Devardascher Legierung und katalytischem Aufschluss H28, DIN 38409 Teil 28, April 1992
- DIN 19684, Teil 4, 1977, Chemische Laboruntersuchungen, Bestimmung des Gehaltes an Gesamt-Stickstoff in Boden.
- International Standard ISO 333 Coal – Determination of nitrogen – Semi-micro Kjeldahl method, 1996-03-15
- ICC 105, Standard-Methods for wheat, flour and bread, determination of the protein in wheat and wheat products (Szabványos módszerek búzára, lisztre és kenyérre, fehérje meghatározása búzában és búzatermékekben)
Vízgőz desztilláció (VAPODEST)
- Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, DIN 38409 Teil 16 – Bestimmung des Phenol-Index, 1984-06
- Referring to the official German Method: Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, DIN 38 409
- Based on ‘Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser, Abwasser und Schlammuntersuchung, DIN 38405 D13’
- Official publication of the European Community (Amtsblatt der Europäischen Gemeinschaft)
- EEC 2676/90B
- AOAC Official Method 935.23 Acids (Volatile in Beer), Final Action
- Wine Chemistry and Wine Analysis (Weinchemie und Weinanalyse), Ernst Vogt, Verlag Eugen Ulmer
- AOAC Official Method 964.08, Acidity (Total Volatile) of Wines, First Action 1964, Final Action 1965
- AOAC Official Method 925.34 Acidity (Volatile) of Fruit Products, Steam Distillation Method, Final Action
- BVL-Methode L10.00-3 Bestimmung des Gehaltes von flüchtigen stickstoffhaltigen Basen (TVB-N) in Fischen und Fischerzeugnissen – Referenzverfahren
- MEBAK (Mitteleuropäische brautechnische Analysenkommission), Brautechnische Analysenmethoden, Band II
- UNI 719, Determination of total formaldehyde