A Gerhardt Vapodest® vízgőz desztilláló rendszer a szabványos Kjeldahl módszer szerinti nitrogéntartalom- és fehérjetartalom meghatározás elengedhetetlen eszköze. Jellemzően élelmiszerek, takarmányok, víz- és talajminták, nitrogéntartalom- és fehérjetartalom mérésre, valamint borászati vizsgálatokra alkalmazzák. A C. Gerhardt cég prémium Német gyártókén mindig is arra törekedett, hogy a mérési módszerekhez legjobban illeszkedő készülékeket fejlessze és gyártsa. A Vapodest® vízgőz desztilláló termékcsalád szintén ezt az irányvonalat követi, ahol a pontosságot, a megbízhatóságot és a reprodukálható mérési eredményeket tartották szem előtt, miközben számos, az egyszerű kezelhetőséget és biztonságos működtetést segítő funkcióval vértezték fel.
Flexibilitás
A Vapodest® vízgőz desztilláló készülékcsalád az alkalmazások széles körét képes lefedni, akár önállóan üzemeltetve az egyszerűbb desztillációs feleadatoktól kezdődően, egészen egy Kjeldahl rendszer részekén való alkalmazással, beleértve a teljesen automatizált protein mérést is. Választható olyan vízgőz desztilláló berendezés, ami csak a desztillálás folyamatát végzi el számunkra, de elérhető a minden szükséges vegyszert automatikusan adagoló és a desztillációt követően a titrálást is elvégző modell is. Mindezeken felelül a készülék felszerelhető automata mintaváltóval is. A széles választékban rendelkezésre álló desztillálócsöveknek köszönhetően, minden mintatípusra tudunk megfelelő megoldást nyújtani, legyen az felhabzó, vagy nagy mennyiségű inhomogén anyag, esetleg csak kis mennyiségben rendelkezésre álló minta.
Pontosság
Kimagasló precizitás és ismételhetőség jellemzi a Vapodest® vízgőz desztilláló rendszereket. Speciális gőzbeállítási lehetőségeknek köszönhetően a visszanyerés mindig maximális. Az érzékeny minták számára külön „Soft Start” funkció is beállítható, ami különösen hasznos a felhabzó, vagy kristályos mintáknál. A tirtátorral szerelt vízgőz desztilláló készülékek, egy nagy pontosságú potenciometrikus titrátorral vannak ellátva. Ennek köszönhetően sokkal pontosabb eredményt kapunk, mint az elavult, szín-átcsapásos módszeren alapuló berendezésekkel. A potenciometrikus tirátor alkalmazásával kiküszöbölhető a reagensek előkészítéséből adódó hibák, hiszen mindig az aktuális kiindulási pH-ra történik a visszatitrálás.
Egyszerű kezelhetőség
A készülék beépített 7 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik, mindemelett fizikai billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk rá. Számos, előre beprogramozott mérési módszerrel érkezik a Vapodest® vízgőz desztilláló készülék, azonban lehetőség van saját, egyéni mérési módszereket is beállítani és eltárolni. A rendszer az opcionális „ISOdoc creator” szoftver segítségével még a dokumentáció terhét is leveszi a vállunkról. A mérési paramétereket és adatokat ISO 9001 és ISO 17025 szerinti előírásoknak megfelelően rögzíti - USB memóriára is kiexportálható - , ezért a szigorú GLP, GMP követelmények között is használható. Az átlátszó biztonsági ajtó mögött minden részegység jól áttekinthető, LED fénnyel megvilágított, hogy a folyamatokat könnyen nyomon lehessen követni.
Gerhardt Vapodest® szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a C. Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően úgymint: javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb. Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Vapodest® nitrogéntartalom- és fehérjetartalom meghatározó Kjeldahl vízgőzdesztilláló rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja kicserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 1004995 VAP10s karbantartás kit
- 1004996 VAP20s karbantartás kit
- 1004997 VAP30s & VAP40s karbantartás kit
- 1004998 VAP45s & 50s/c régi verzió karbantartás kit
- 1006263 VAP50s/c új verzió karbantartás kit
- 1004999 VAP50 & 50 Carousel karbantartás kit
- 12-0524 VAPODEST® 200 karbantartás kit
- 12-0534 VAPODEST® 300 & 400 karbantartás kit
- 12-0549 VAPODEST® 450 karbantartás kit
- 12-0508 VAPODEST® 500 & 500C karbantartás kit
Tipikus alkalmazások Vapodest® élelmiszeripari vízgőzdesztilláló készülékre
- Takarmány fehérjetartalom meghatározása
- Bor illósavtartalom mérése
- Szeszes ital alkoholtartalom mérése
- Növényi részek nitrogéntartalom meghatározása
- Tejtermék fehérjetartalom meghatározása
- Víz minta nitrogéntartalom meghatározása
- Talaj minta nitrogéntartalom meghatározása
- Gabonafélék fehérjetartalom meghatározása
- Hús- és húskészítmény fehérjetartalom meghatározása
- Olaj- és kenőanyag nitrogéntartalom meghatározása
- Hal- és halkészítmény fehérjetartalom meghatározása
- Víz minta ammóniumtartalom mérése
- Talajminta ammóniumtartalom mérése
- Fenol index meghatározása
- Nitráttartalom mérése
- Élelmiszer kéndioxidtartalom meghatározása
Vapodest® élelmiszeripari vízgőzdesztilláló szabványai
- 973.48, Nitrogen Total in Water, Kjeldahl Method, 1973.
- 979.09, Protein in Grain
- 991.21, Non-Protein Nitrogen in whole milk, Kjeldahl Method, 1994.
- 928.08, Nitrogen in Meat, Kjeldahl Method, 1974.
- 991.20, Nitrogen (Total) in Milk, Kjeldahl Methods, March 1996
- 978.04, Nitrogen in Plants
- 940.25, Nitrogen in Seafood 940.25
- 940.25, Total Nitrogen in Seafood (Összes nitrogén meghatározása tenger gyümölcseiben)
- 991.21, Nonprotein nitrogen in whole milk. Kjeldahl (Nem fehérje nitrogén a teljes tejben. Kjeldahl módszerrel)
- 928.08, Nitrogen in meat. Kjeldahl method (Nitrogén húsban. Kjeldahl módszer)
- 991.20, Nitrogen(Total) in Milk – Kjeldahl Methods (Nitrogén (Össznitrogén) tejben. Kjeldahl módszer)
Vapodest® élelmiszeripari vízgőzdesztilláló szabványai
- ISO 8968-1:2014-02
- German official method for nitrogen determination in milk and dairy products
- VDLUFA Method Books
- MEBAK Bd. II, Methode Kjeldahl (EBC-Methode) für Stickstoffverbindungen in Würze und Bier
- Cooperative Wheat Research Group, Standard-Methods for wheat, flour and bread, determination of the protein in wheat and wheat products, ICC-Standard No. 105
- ISO 8968-1:2014-02 Milk and milk products — Determination of the nitrogen content — Part 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- IDF 20-1:2014 Milk and milk products – Determination of the nitrogen content – Partl 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- DIN EN ISO 20483 Cereals and pulses – determination of the nitrogen content and calculation of the crude protein content – Kjeldahl method, German version EN ISO 20483:2013
- Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung, Standard-Methoden für Getreide, Mehl und Brot, Bestimmung des Proteins in Getreide und Getreideprodukten,
- ICC-Standard Nr. 105
- GAFTA 4:1, CRUDE PROTEIN – Kjeldahl Method, 2014.
- Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, Bestimmung von gebundenem Stickstoff; Verfahren nach Reduktion mit Devardascher Legierung und katalytischem Aufschluss H28, DIN 38409 Teil 28, April 1992
- DIN 19684, Teil 4, 1977, Chemische Laboruntersuchungen, Bestimmung des Gehaltes an Gesamt-Stickstoff in Boden.
- International Standard ISO 333 Coal – Determination of nitrogen – Semi-micro Kjeldahl method, 1996-03-15
- ICC 105, Standard-Methods for wheat, flour and bread, determination of the protein in wheat and wheat products (Szabványos módszerek búzára, lisztre és kenyérre, fehérje meghatározása búzában és búzatermékekben)
- Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, DIN 38409 Teil 16 – Bestimmung des Phenol-Index, 1984-06
- Referring to the official German Method: Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser-, Abwasser- und Schlammuntersuchung, DIN 38 409
- Based on ‘Deutsche Einheitsverfahren zur Wasser, Abwasser und Schlammuntersuchung, DIN 38405 D13’
- Official publication of the European Community (Amtsblatt der Europäischen Gemeinschaft)
- EEC 2676/90B
- AOAC Official Method 935.23 Acids (Volatile in Beer), Final Action
- Wine Chemistry and Wine Analysis (Weinchemie und Weinanalyse), Ernst Vogt, Verlag Eugen Ulmer
- AOAC Official Method 964.08, Acidity (Total Volatile) of Wines, First Action 1964, Final Action 1965
- AOAC Official Method 925.34 Acidity (Volatile) of Fruit Products, Steam Distillation Method, Final Action
- BVL-Methode L10.00-3 Bestimmung des Gehaltes von flüchtigen stickstoffhaltigen Basen (TVB-N) in Fischen und Fischerzeugnissen – Referenzverfahren
- MEBAK (Mitteleuropäische brautechnische Analysenkommission), Brautechnische Analysenmethoden, Band II
- UNI 719, Determination of total formaldehyde