
A Soxtherm soxhlet extrakciós rendszer a Gerhardt prémium Német gyártó azon törekvéseit testesíti meg, hogy az idő- és munkaigényes bonyolult folyamatokat, hogyan lehet leegyszerűsíteni, biztonságossá tenni, felgyorsítani és automatizálni. Az automata soxhlet extraktor hatalmas segítség a zsírtartalom meghatározásban és egyéb speciális extrakciós folyamatokban. A Soxtherm extrakciós rendszer használatával a hagyományos soxhlet extrakció manuális és vegyszer igényes folyamata 8 óráról, akár 2 órára is lecsökkenthető, mindez automatikusan, felhasználói felügyelet nélkül. A gyártó több, mint 175 éves tapasztalatának köszönhetően hatalmas applikációs adatbázisból válogathatunk. GAFTA minősítésű laboratóriumában folyamatosan fejlesztik az új mérési módszereket, valós felhasználói minták alapján.

Biztonságos és gazdaságos:
A Soxtherm rendszer gazdaságos üzemeltetése, a laborban dolgozó kollégák és a környezet védelme kiemelt fontosságú szempontok voltak tervezésekor. A Gerhardt soxhlet rendszer üzemeltetése során maximális oldószer visszanyerés érhető el, amivel jelentősen csökkenthetjük a mérések fajlagos költségét. A hűtőrendszer, úgy lett kialakítva, hogy a legnagyobb hatékonyság mellett a legkevesebb hűtővizet használja, és akár recirkulációs hűtővel is üzemeltethető legyen. Szinte teljesen zárt rendszerének köszönhetően, elszívófülke használata nélkül is működtethető, így nem csak biztonságos, de sok értékes elszívófülke területet fel tudunk szabadítani a laboratóriumban. További biztonsági funkciók is védik a felhasználókat a nem kívánt események ellen. A Gerhardt rendszer a beépített túlfűtés ellenei védelem mellett, fizikailag cserélhető biztonsági hőmérséklet határolókkal is fel van szerelve. Ezeket a limitereket a használt oldószer forráspontjához igazítva, a készülék még véletlenül sem enged olyan mérési módszert elindítani, ami veszélyes fűtési ciklust eredményezne. Az extrakciós készülék robosztus, pneumatikus mozgató rendszerrel van ellátva, aminek köszönhetően egy esetleges szivárgás, vagy egy meghibásodás esetén sem tud az oldószer, vagy oldószergőz az elektromos alkatrészek közelébe kerülni. A készülék az aktuális státuszáról audiovizuális jelzésekkel is tájékoztatja a felhasználót.

Egyszerű és sokoldalú:
Az automatizált soxhlet rendszer, az indítást követően az extrakció mind az öt folyamatát felügyelet nélkül el tudja végezni. Az előre beprogramozott mérési módszerek segítségével, valamint a gyorsindítás funkció használatával, egyetlen gombnyomással elindítható a mérésünk. A vezérlőszoftverben korlátlan számú mérési módszer rögzíthető, illetve a mérési folyamat paramétereinek rögzítésére is alkalmas. A Soxtherm extrakciós rendszer a felhasználó igényei szerint konfigurálható és bővíthető. Elérhető 2, 4, és 6 férőhelyes változatban is. A maximum, 4 Soxtherm készülékből álló, sorba kötött rendszer egyetlen szoftverrel is vezérlehető, így akár 24 azonos extrakció is futtatható egyszerre, vagy egy időben, külön-külön mérési módszerekkel is üzemeltethetőek az egyes készülékek. A belső gyűjtőtartályba visszanyert oldószer a készülék elején elhelyezett csappal könnyedén leereszthető és újrahasznosítható. A Hydrotherm automatikus hidrolízis rendszerrel kombinálva ideális párosítás az összes zsírtartalom meghatározásra.
Gerhardt szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően, úgy mint javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb.
Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Soxtherm soxhlet extrakciós rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja kicserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 13-0113 SOXTHERM® 6-place karbantartás kit
- 13-0112 SOXTHERM® 4-place karbantartás kit
Tipikus alkalmazások zsírtartalom meghatározásra:
- Tej és tejtermék
- Hús és húskészítmény
- Hal
- Gabona
- Kenyér és péktermék
- Majonéz
- Chips
- Diófélék
- Kakaó és csokoládé
- Olajos magvak
- Nyers zsír élelmiszerekben
- Nyers zsír takarmányokban
- Szerves halogén (EOX) talajban
- Víz és szennyvíz zsír- és olajtartalom meghatározás
- Műtrágya zsírbevonat vizsgálat
- Textil- és szálbevonat vizsgálat
- Gyantamaradvány vizsgálat
- Kőzetminták extrakciója
Szabványok:
- German official Method: VDLUFA Method book VI, Methods for milk, milk products and dairy auxiliary substances, chapter C 15.2.1 to C 15.2.4
- AOAC 989.04: Fat in raw milk
- AOAC 989.05: Fat in milk
- Government collection of methods according to § 64 LFGB (earlier § 35 LMBG)
- VDLUFA Method books
- German cooperation for the research of cereals, Standard-Methods for Cereals, flour and bread, fat determination in bread and other Baking goods, method I and II
- AOAC Official Method 963.15, Fat in Cacao Products,Soxhlet Extraction Method
- Office International du Cacao et du Chocolat (OICC), Method Page 8a-D/1952
- AOCS Official and Tentative Methods of the America Oil Chemist Society, Vol 1 AOCS Champaign II, (1980) Method Am2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method), International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659:1997
- AOCS Official and Tentative Methods of the American Oil Chemist Society, Vol. 1 AOCS Champaign II. (1980), Method Am 2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method) International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659: 1997
- DIN EN 1528-2, Determination of pesticides and polychlorinated biphenyls (PCB)
- Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th Edition APHA, AWWA, WBF, 1995
- European Standard EN 1163: Feather and down- Test methods – Determination of the oil and fat content