A Soxtherm soxhlet extrakciós rendszer a C. Gerhardt prémium német gyártó azon törekvéseit testesíti meg, hogy az idő- és munkaigényes bonyolult folyamatokat, hogyan lehet leegyszerűsíteni, biztonságossá tenni, felgyorsítani és automatizálni. Az automata soxhlet extraktor hatalmas segítség a zsírtartalom meghatározásban és egyéb speciális extrakciós feladatokban. A Soxtherm extrakciós rendszer használatával a hagyományos soxhlet extrakció manuális és vegyszer igényes folyamata 8 óráról, akár 2 órára is lecsökkenthető, mindez automatikusan és felhasználói felügyelet igénye nélkül. A gyártó közel két évszázados tapasztalatának köszönhetően hatalmas applikációs adatbázisból válogathatunk. A GAFTA minősítésű laboratóriumukban, valós felhasználói minták alapján folyamatosan fejlesztik és publikálják az új mérési módszereket.
Biztonságos és gazdaságos használat
A Soxtherm rendszer gazdaságos üzemeltetése, valamint a laborban dolgozó kollégák és a környezet védelme kiemelt fontosságú szempontok voltak a tervezésekor. A C. Gerhardt soxhlet rendszer üzemeltetése során maximális oldószer-visszanyerés érhető el, amivel jelentősen csökkenthetjük a mérések fajlagos költségét és a környezetterhelést. A hűtőrendszer, úgy lett kialakítva, hogy a legnagyobb hatékonyság mellett a legkevesebb hűtővizet használja és akár recirkulációs hűtővel is üzemeltethető legyen. Szinte teljesen zárt rendszerének köszönhetően, elszívófülke használata nélkül is működtethető, így nem csak biztonságos, de sok értékes elszívófülke területet fel tudunk szabadítani a laboratóriumban.
További biztonsági funkciók is védik a felhasználókat a nem kívánt események ellen. A Gerhardt rendszer a beépített túlfűtés ellenei védelem mellett, fizikailag cserélhető biztonsági hőmérséklet határolókkal is felszerelte a SOX416, SOX414 és SOX412 extraktorokat. Ezeket a limitereket a használt oldószer forráspontjához igazítva, a készülék még véletlenül sem enged olyan mérési módszert elindítani, ami veszélyes fűtési ciklust eredményezne. Az extrakciós készülék robosztus, pneumatikus mozgató rendszerrel van ellátva, aminek köszönhetően egy esetleges szivárgás, vagy egy meghibásodás esetén sem tud az oldószer, vagy oldószergőz az elektromos alkatrészek közelébe kerülni. A készülék az aktuális státuszáról audiovizuális jelzésekkel is tájékoztatja a felhasználót.
Egyszerű és sokoldalú üzemeltetés
Az automatizált soxhlet rendszer, az indítást követően az extrakció mind az öt folyamatát felügyelet nélkül el tudja végezni. Az előre beprogramozott mérési módszerek segítségével, valamint a gyorsindítás funkció használatával, egyetlen gombnyomással elindítható a mérésünk. A vezérlőszoftverben - Soxtherm Manager - korlátlan számú mérési módszer rögzíthető, illetve a mérési folyamat paramétereinek rögzítésére is alkalmas. A Soxtherm extrakciós rendszer a felhasználó igényei szerint konfigurálható és bővíthető.
Elérhető 2, 4, és 6 férőhelyes változatban is. A maximum, 4 Soxtherm készülékből álló, sorba kötött rendszer egyetlen szoftverből is vezérlehető, így akár 24 azonos extrakció is futtatható egyszerre, készülékenként akár külön-külön mérési módszerekkel is. A belső gyűjtőtartályba visszanyert oldószer a készülék elején elhelyezett csappal könnyedén leereszthető és újrahasznosítható. A Hydrotherm automatikus hidrolízis rendszerrel kombinálva ideális párosítás az összes zsírtartalom meghatározásra.
- 13-0054 | SE33A | Extrakciós hüvely Ø 33 x 80 mm, 25 db /doboz
- 13-0057 | SE33B | Extrakciós hüvely Ø 33 x 94 mm, 25 db /doboz
Gerhardt Soxtherm szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a C. Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően, úgymint javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb. Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Soxtherm soxhlet extrakciós rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja kicserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 13-0113 SOXTHERM® 6-place karbantartás kit
- 13-0112 SOXTHERM® 4-place karbantartás kit
Az élelmiszeripari soxhlet zsírtartalom mérés szabványai
- German official Method: VDLUFA Method book VI, Methods for milk, milk products and dairy auxiliary substances, chapter C 15.2.1 to C 15.2.4
- AOAC 989.04: Fat in raw milk
- AOAC 989.05: Fat in milk
- Government collection of methods according to § 64 LFGB (earlier § 35 LMBG)
- VDLUFA Method books
- German cooperation for the research of cereals, Standard-Methods for Cereals, flour and bread, fat determination in bread and other Baking goods, method I and II
- AOAC Official Method 963.15, Fat in Cacao Products,Soxhlet Extraction Method
- Office International du Cacao et du Chocolat (OICC), Method Page 8a-D/1952
- AOCS Official and Tentative Methods of the America Oil Chemist Society, Vol 1 AOCS Champaign II, (1980) Method Am2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method), International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659:1997
- AOCS Official and Tentative Methods of the American Oil Chemist Society, Vol. 1 AOCS Champaign II. (1980), Method Am 2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method) International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659: 1997
- DIN EN 1528-2, Determination of pesticides and polychlorinated biphenyls (PCB)
- Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th Edition APHA, AWWA, WBF, 1995
- European Standard EN 1163: Feather and down- Test methods – Determination of the oil and fat content
Tipikus alkalmazások az élelmiszeripari soxhlet zsírtartalom mérésre
- Tej- és tejtermék soxhlet zsírtartalom mérése
- Hús- és húskészítmények soxhlet zsírtartalom mérése
- Hal soxhlet zsírtartalom mérése
- Gabona soxhlet zsírtartalom mérése
- Kenyér és péktermék soxhlet zsírtartalom mérése
- Majonéz soxhlet zsírtartalom mérése
- Chips soxhlet zsírtartalom mérése
- Diófélék soxhlet zsírtartalom mérése
- Kakaó és csokoládé soxhlet zsírtartalom mérése
- Olajos magvak soxhlet zsírtartalom mérése
- Nyers zsír mérése élelmiszerekben
- Nyers zsír mérése takarmányokban
- Szerves halogén (EOX) mérése talajban
- Víz- és szennyvíz zsír- és olajtartalom meghatározása
- Műtrágya zsírbevonat vizsgálata
- Textil- és szálbevonatok vizsgálata
- Gyantamaradvány vizsgálata
- Kőzetminták extrakciója