
A több, mint 175 éves gyártási tapasztalattal rendelkező német Gerhardt cég hisz abban, hogy az egyszerű dolgokat is lehet jobbá tenni. Ez vezérelte őket a legújabb Kjeldatherm blokkroncsoló rendszerük kifejlesztésénél is. A korábban megszokott robosztus felépítés és megbízható működés mellett számos felhasználóbarát újítást vezettek be. A fejlesztések egy egyszerűen, gyorsan és biztonságosan üzemeltethető készülékben öltöttek formát. A széles modell választéknak köszönhetően minden laboratórium megtalálhatja a számára megfelelő kapacitású és tudású készüléket.
Flexibilis és kényelmes

A Kjeldatherm blokkroncsoló sokféle képen konfigurálható, a szükséges mintaszám függvényében elérhető 8, 20 és akár 40 férőhelyes változatban is. Roncsoló csövek széles választékával dolgozhatunk. A csövek 100ml, 250/300ml és 400ml méretben és többféle alakban is rendelkezésre állnak a felhabzó, zsírós, esetleg inhomogén minták használatához. Igény szerint beépített, emelőliftes verzió is rendelhető mindegyik típusból, mellyel megkönnyíthetjük a mintatartó kiemelését a roncsoló blokkból. Ezen kívül, opcionálisan ventillációs hűtő egység is kérhető a készülékhez, mely jelentősen lecsökkenti a roncsolt minták hűtési idejét, így azok hamarabb feldolgozhatóak, valamin a következő adag minta roncsolását korábban meg tudjuk kezdeni.
A Kjeldatherm blokkroncsolóba alapértelmezetten be van táplálva a 30 leggyakrabban használt szabványos roncsolási módszer, de a felhasználók önmaguk is létrehozhatnak újakat, ahol az igények szerinti pontos hőfokokat és fűtési időket is megadhatnak. További kényelmi megoldás a megvilágított roncsoló tér, melyben jól láthatóan nyomon tudjuk követni a minták roncsolását és aktuális állapotát. A „preheat” funkciónak köszönhetően a készülék automatikus elő tudja melegíteni a roncsoló blokkot, hogy minél hamarabb megkezdhessük a napi rutin munkát.
Robosztus és biztonságos
A Gerhardt cég mindig is jól ismert volt a kimagasló megbízhatóságról, mely a minőségi és rendkívül ellenálló anyagok használatából ered. Emellett, a precíz vezérlés és az egyenletes hőeloszlás is azt biztosítja, hogy a készülék sokáig, megbízhatóan és ismételhetően dolgozzon. Számos biztonsági elem védi a felhasználókat a savgőzöktől és az egyébe ártalmaktól. A túlfűtés elleni védelem már alapnak számít, ezért ezen felül még biztonsági hőfokokat is külön beállíthatunk, amit elérve a készülék lekapcsol majd fény és hang riasztást is ad. A levehető vezérlőegység akár az elszívófülkén kívül is elhelyezhető a nagyobb biztonság érdekében. Az illetéktelen hozzáférés és a módszerek, akár véletlen megváltoztatása ellen a beállítható, felhasználói jogosultsági szintek biztosítanak védelmet. A készülék ezen felül rögzíti a roncsolási paramétereket, melyeket, akár LIMS kompatibilis formátumban is képes kiadni, így támogatja az ISO 17025 és a GLP előírásoknak való megfelelőséget. A praktikus cseppfogó tálcák a roncsolások között is megakadályozzák a véletlen lecsöppenéseket és fröccsenéseket. A berendezés, a módszer indításakor a hozzákapcsolt Turbosog, vagy Vaposog savgőz elnyelető egységet automatikusan indítja el.
Gerhardt szerviz és támogatás

A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően úgymint: javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb.
Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Kjledatherm roncsolóblokk, Turboso és Vaposog savgőz elenyelető egységekhez 12 havonta esedékes megelőző karbantartást javasol.
Tipikus alkalmazások zsírtartalom meghatározásra:
- Takarmány fehérjetartalom meghatározás
- Növényi részek nitrogéntartalom meghatározás
- Tejtermék fehérjetartalom meghatározás
- Víz minta nitrogéntartalom meghatározás
- Talaj minta nitrogéntartalom meghatározás
- Gabonafélék fehérje tartalommeghatározás
- Hús és húskészítmény fehérjetartalom meghatározás
- Olaj és kenőanyag nitrogéntartalom meghatározás
- Hal és halkészítmény fehérjetartalom meghatározás
- Vízminták ammónium tartalom mérés
- Talajminták ammónium tartalom mérés
Szabványok:
- AOAC Official Method 940.25, Nitrogen in Seafood 940.25
- German official method for nitrogen determination in milk and dairy products
- VDLUFA Method Books
- MEBAK Bd. II, Methode Kjeldahl (EBC-Methode) für Stickstoffverbindungen in Würze und Bier
- Cooperative Wheat Research Group, Standard-Methods for wheat, flour and bread, determination of the protein in wheat and wheat products, ICC-Standard No. 105
- AOAC Official Method 991.21, Non-Protein Nitrogen in whole milk, Kjeldahl Method, 1994.
- AOAC Official Method 991.20, Nitrogen (Total) in Milk, Kjeldahl Methods, March 1996
- ISO 8968-1:2014-02 Milk and milk products — Determination of the nitrogen content — Part 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- IDF 20-1:2014 Milk and milk products – Determination of the nitrogen content – Partl 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation
- DIN EN ISO 20483 Cereals and pulses – determination of the nitrogen content and calculation of the crude protein content – Kjeldahl method, German version EN ISO 20483:2013
- Arbeitsgemeinschaft Getreideforschung, Standard-Methoden für Getreide, Mehl und Brot, Bestimmung des Proteins in Getreide und Getreideprodukten, ICC-Standard Nr. 105
- AOAC Official Method 979.09, Protein in Grain
- GAFTA 4:1, CRUDE PROTEIN – Kjeldahl Method, 2014
- AOAC Official Method 928.08, Nitrogen in Meat, Kjeldahl Method, 1974