
A német C. Gerhardt cég által kifejlesztett Hydrotherm készülék a világon egyedülálló módon a vonatkozó szabványok minden pontját teljesítő automata, savas hidrolízis egység, amely a veszélyes és munkaigényes folyamatot biztonságossá, gyorssá, és reprodukálhatóvá teszi. A készülék a Weibull-Stoldt módszert lépésről-lépesre modellezi le és automatizálja. A folyamat lépései teljes mértékben felügyeltek, szoftver által vezéreltek, ezáltal nagy precizitással ismételhetőek és nyomon követhetőek. Nagy kapacitásának köszönhetően, akár egyszerre 6 mintát is feldolgozhatunk, illetve mivel a készülék 3 külön vezérelhető egységből áll, így 3 különböző mintatípust is indíthatunk egyszerre, vagy akár külön-külön.
Biztonság mindenek felett
A savas hidrolízis egység teljesen zárt rendszerű, így elszívó fülke nélkül is üzemeltethető. Nem csak biztonságos, de sok értékes elszívófülke területet is fel tudunk szabadítani a laboratóriumban. A felhasználó a folyamat során nem kerül kapcsolatba sem a savval, sem annak veszélyes gőzeivel. A hidrolízis folyamatának minden lépése automatizált: a sav adagolás, forralás, szűrés, melynek eredményeként elkerülhetjük a hidrolízissel járó kockázatokat. A rendszer elvégzi a semlegesítési és mosási lépéseket is, így az elkészült mintát különösebb elővigyázatosság, vagy óvintézkedés nélkül szabadon feldolgozhatjuk.
Gyors és gazdaságos működés
A C. Gerhardt által megalkotott Hydrotherm készülék hidrolízis folyamata teljes automatizált, a manuális munkavégzés gyakorlatilag nullára redukálódik. Összehasonlítva, amíg a hagyományos kézi-savas hidrolízis folyamathoz szükséges emberi munkaidő igénye minimum 40 perc 6db mintára vetítve, addig a Hydrotherm készülék használatával ez maximum 3 perc. A készülék egyszerre, de egymástól teljesen izoláltan, felhasználói igény szerint 6 mintát is képes feltárni. A három, külön-külön vezérelhető moduljának köszönhetően egyszerre, akár 3 eltérő mintatípust is előkészíthetünk, mindhármat különböző módszerekkel.

A szeparált egységek másik nagy előnye, hogy, ha egyszerre csak kevesebb mintával kell dolgoznunk, akkor példaként két minta feltárásához elegendő egyetlen hidrolízis modult üzemeltetnünk, amivel energiát és vegyszert takarítunk meg. A készülék a szabványos módszert modellezi, ezért nincs szükség további drága, speciális mintattartó, vagy bemérő, esetleg szűrő egységre sem. Az üzemeltetéséhez csak mérőpapír és hagyományos szűrőpapír szükséges, ami rendkívül gazdaságossá teszi a készülék működtetését. A hidrolízist követően a minták egyszerűen átemelhetőek például egy soxhlet extraktorba, ezáltal a Gerhardt Soxtherm automatikus extraktor rendszerrel kombinálva ideális párosítás lehet az összes zsírtartalom meghatározásra.
Nyomon követhetőség és precizitás

Az ismételhetőség és a maximális precizitás alapkövetelmények a Gerhardt készülékek esetén. A folyamat lépései számítógépen mentett mérési módszerek alapján pontosan vezéreltek és nyomon követhetőek. A reprodukálhatóság ennek köszönhetően kimagasló napról-napra, mintáról-mintára. A gyártó közel két évszázados tapasztalatának köszönhetően hatalmas applikációs adatbázisból válogathatunk. A C. Gerhardt GAFTA minősítésű laboratóriumában, valós felhasználói minták alapján folyamatosan fejleszti az új mérési módszereket.
Gerhardt Hydrotherm szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a C. Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően úgymint: javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb. Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Hydrotherm Weibull-Stoldt módszer szerinti hidrolízis rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja cserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 1006264 HYDROTHERM karbantartás kit
Élelmiszeripari savas hidrolízis módszer szabványai
- German official Method: VDLUFA Method book VI, Methods for milk, milk products and dairy auxiliary substances, chapter C 15.2.1 to C 15.2.4
- AOAC 989.04: Fat in raw milk
- AOAC 989.05: Fat in milk
- Government collection of methods according to § 64 LFGB (earlier § 35 LMBG)
- VDLUFA Method books
- German cooperation for the research of cereals, Standard-Methods for Cereals, flour and bread, fat determination in bread and other Baking goods, method I and II
- AOAC Official Method 963.15, Fat in Cacao Products,Soxhlet Extraction Method
- Office International du Cacao et du Chocolat (OICC), Method Page 8a-D/1952
- AOCS Official and Tentative Methods of the America Oil Chemist Society, Vol 1 AOCS Champaign II, (1980) Method Am2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method), International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659:1997
- AOCS Official and Tentative Methods of the American Oil Chemist Society, Vol. 1 AOCS Champaign II. (1980), Method Am 2-93
- ISO Oilseeds – Determination of oil content (Reference Method) International Organisation for Standardization, Geneve 20, Switzerland. ISO/FDIS 659: 1997
- DIN EN 1528-2, Determination of pesticides and polychlorinated biphenyls (PCB)
- Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 19th Edition APHA, AWWA, WBF, 1995
- European Standard EN 1163: Feather and down- Test methods – Determination of the oil and fat content
Tipikus alkalmazások élelmiszeripari minták savas hidrolízis feltárására
- Tej- és tejtermékek zsírtartalom meghatározása
- Húsok- és húskészítmények zsírtartalom meghatározása
- Halak zsírtartalom meghatározása
- Gabonák zsírtartalom meghatározása
- Kenyér és péktermékek zsírtartalom meghatározása
- Majonéz zsírtartalom meghatározása
- Chips zsírtartalom meghatározása
- Diófélék zsírtartalom meghatározása
- Kakaó és csokoládé zsírtartalom meghatározása
- Olajos magvak zsírtartalom meghatározása
- Nyers zsír mérése élelmiszerekben
- Nyers zsír mérése takarmányokban