
A Duma féle nitrogéntartalom meghatározó módszer mára nemzetközileg elfogadottá vált, egyszerű és gyors nitrogéntartalom és fehérjetartalom mérést tesz lehetővé. Az égetéses technika hatalmas előnye, hogy nem igényel előzetes vegyszeres roncsolást, bonyolult mintaelőkészítést, amivel rengeteg időt megtakaríthatunk és nem kell a veszélyes vegyszerekkel dolgoznunk. A technika sajátosságának köszönhetően egy mérést akár 3 perc alatt is elvégezhetünk. A Kjeldahl módszerhez képest a Dumas módszerrel 70-szer gyorsabb a nitrogéntartalom és fehérjetartalom mérés. A Gerhardt cég által kifejlesztett Dumatherm készülék a módszerben rejlő lehetőségek maximális kihasználására lett optimalizálva. Számos, napi használatot megkönnyítő szoftveres és hardveres újítást tartalmaz. A fejlesztésnek köszönhetően az üzemeltetési költségeket minimális szinten tudjuk tartani a laboratóriumunkban. A pontosság, nyomon követhetőség és ismételhetőség szintén kulcs elemei Gerhardt Dumatherm rendszerének.

Kényelem és egyszerű használat
A szoftveres vezérlésnek és a beépített mintaadagolónak köszönhetően a napi rutinmérések elvégzése néhány egyszerű kattintással elindítható, beleértve a beépített önellenőrző folyamatokat is. A nagy kapacitású mintatartó alapértelmezetten 64+8 mintahellyel rendelkezik, de ez akár 156 férőhelyig bővíthető. A plusz 8 mintahely a mérési sorozat közben estlegesen beérkező sürgős mintánk mérésére van fenntartva. A Dumas rendszer igény esetén előre tudja venni és megméri a sürgős mintát, majd folytatni tudja az előre beállított mérési sorozatot. A mintaadagoló felszerelhető egy kamerával is, így minden egyes minta és égetési folyamat vizuálisan is dokumentálható, visszakereshető és ellenőrizhető. Nincs több elveszett minta, vagy téves adagolás. A mintaadagoló feltöltése roppant egyszerű, egy praktikus és kényelmes mintatartó tálca segítségével. Ugyanaz a mintaadagoló átszerelés nélkül alkalmas a folyadék és a szilárd minták mérésére is. A gyártó több, mint 175 éves tapasztalatának köszönhetően, hatalmas applikációs adatbázisból válogathatunk. GAFTA minősítésű laboratóriumában folyamatosan fejlesztik az új mérési módszereket, valós felhasználói minták alapján.
Precíz és gazdaságos

A Dumatherm égetőrendszere, illetve a komplett gázrendszere, úgy lett megalkotva, hogy a Dumas módszer a lehető legkevesebb gázt használja, minimalizálva az üzemeltetési költségeket. A különleges kialakításnak és vezérlésnek köszönhetően az oxigén felhasználás, akár tízszer kevesebb lehet, mint más Dumas nitrogéntataralom és fehérjetartalom maghatározó rendszer esetén. A nagy mennyiségű minta bemérése, ami akár 1 gramm is lehet, az inhomogén minták mérésénél nyújthat segítséget. Jellemzően ennek a mennyiségnek a töredéke is elegendő, mivel a készülék kimagasló érzékenységgel rendelkezik. Alsó mérési határa 0.003mg nitrogéntartalom, mely számos mintatípus esetén kiemelt fontosságú lehet, továbbá, így kevesebb bemért mintából is pontos mérési eredmények születnek. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a kevesebb mintamennyiség égetésekor kevesebb égéstermék marad vissza, illetve a fogyóanyagok igénybevétele is lecsökken.
Gerhardt szerviz és támogatás
A BVB Laboratory Kft. laborműszer szerviz a Gerhardt termékek teljes körű műszaki támogatását biztosítja az élelmiszeripari analizátorok üzemeltetése során felmerülő igényeknek megfelelően úgymint: javítás, eseti karbantartás, ütemezett karbantartás, fogyóanyag csere, laborműszer költöztetés, számítógép csere, szerviz szolgáltatás, stb.
Az üzembiztos működés érdekében a Gerhardt szerviz a Dumatherm nitrogéntartalom és fehérjetartalom meghatározó rendszerhez a következő kopó alkatrész csomagot javasolja kicserélni egy 12 havonta esedékes megelőző karbantartás során:
- 14-0435 DUMATHERM N Pro, long sampler version karbantartás kit
- 14-0334 DUMATHERM N Pro, short sampler version karbantartás kit
- 14-0113 DUMATHERM 40 karbantartás kit
Tipikus alkalmazások nitrogéntartalom és fehérjetartalom mérésre:
- Búza, liszt
- Hús és húskészítmények
- Fehérje por
- Keményítő
- Bioetanol gyártás melléktermékei
- Talaj
- Műtrágya
- Üzemanyag adalék
- Csokoládé
Szabványok:
- AOAC 992.15, Crude Protein in Meat and Meat Products, 1992
- Official German method for nitrogen determination in meat and meat products acc. to Dumas: Sammlung von Untersuchungsverfahren nach § 64 LFGB (vormals § 35 LMBG), Untersuchung von Lebensmitteln, Bestimmung des Stickstoffgehaltes in Fleisch und Fleischerzeugnissen, Verfahren nach Dumas, L 06.00-20, Dezember 2003
- AOAC 992.23, Crude Protein in Cereal Grains and Oilseeds
- DIN EN ISO 16634, Determination of the content of total nitrogen and raw protein in wheat and feed using the combustion method acc. to Dumas
- ICC Standard method no. 167, 2000
- 35, V 02.00.24, Amtliche Sammlung von Untersuchungsverfahren nach LMBG, Bestimmung des Stickstoffgehaltes von Milchprodukten, Verfahren nach Dumas.
- DIN EN ISO 14891, Nitrogen/Protein determination in milk and milk products acc. to the Dumas combustion principle.
- AOAC 990.03, Protein (Crude) in Animal Feed, Combustion Method, 1990
- DIN EN ISO 16634, Determination of the content of total nitrogen and raw protein using the combustion method acc. to Dumas
- AOAC Official Method 993.13 Nitrogen (Total) in Fertilizers, Combustion Method, First Action 1993, Final Action 1996
- DIN EN 13654-2: 2001 regarding Determination of nitrogen in soil improvement and culture media: Bodenverbesserungsmittel und Kultursubstrate – Bestimmung von Stickstoff – Teil 2: Verfahren nach Dumas
- DIN EN ISO 16634: 2006-07 Cereals, pulses, milled cereal products, oilseeds, oilseed residues and animal feeding stuffs – Determination of the total nitrogen content by combustion according to the Dumas principle and calculation of the crude protein content, German version prEN ISO 16634: 2006
- AOAC Official Method 992.23 Crude Protein in Cereal Grains and Oilseeds, First Action 1992, Revised March 1998
- AOAC Official Method 993.13 Nitrogen (Total) in Fertilizers, Combustion Method, First Action 1993,
- Final Action 1996
- ISO 22241-2:2006(E), Diesel engines- NOx reduction agent AUS 32